Víno Masařík
Rodinné vinařství Víno Masarik je pod vedením výborného vinaře, skvělého
degustátora a člověka, který ví jak s hrozny zacházet, ing.Vojtěcha Masaříka.
První keře byly vysázeny v roce 1968. K úplné obnově vinice došlo po roce 1989
v plné režii tchánem ing. Václavem Křivánkem, významným šlechtitelem vinné révy
u nás. Vinice leží ve viniční trati Floriánky ve vinařské obci Blatnice pod Svatým
Antonínkem, podoblastí Slovácké, oblasti Morava. Jde o jižní svah, hlinito-jílové půdy
s vyšším obsahem vápna. Keře jsou na středním vedení, založení na jednom kmínku
s jedním obnovitelným „tažněm“. Při výrobě vína neodbourávají kyseliny, ale délkou fermentace regulují poměr kyseliny a cukru tak, aby byl v chuťové rovnováze. Zásadně nepřidávají do moštu či vína enzymy, taniny, vitamíny apod. Taktéž je pro ně nepřípustné používání tzv. ušlechtilých kvasinek. Využívají výhradně autochtonní kvasinky izolované ze starých blatnických vinic.