Bordeaux Superieur
je apelace vyšší a kvalitnější než základní Bordeaux AOC i když můžou
pocházet ze stejné oblasti, musí ovšem splňovat daleko přísnější kritéria.
Musí zrát na starších vinicích, nižší výnosy, vyžší cukernatost a ležet
minimálně 9 měsíců na sudu než jsou uvedeny na trh. V celé oblasti
Bordeaux se používají k výrobě vína stejné odrůdy. Pro červené vína je
to Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec a
pro bílá Semillon, Sauvignon blanc, Muscadelle a Sauvignon Gris. V Médocu existuje klasifikace Cru Bourgeois, jsou to jednotlivé chateau, které se nedostali do klasifikace Grand Cru Classé (1. - 5. třída) z roku 1855. Jedná se stále o vysoce kvalitní vína (dříve tam byly další stupně Cru Artisan a Cru Pazsan). První seznam z roku 1932 čítal 444 chateau. Největší revize přišla v roce 2000, kdy tuto klasifikaci rozdělily do tří tříd a zredukovali na 247 zámků. V této podobě neměla apelace dlouhého trvání a v roce 2007 byla celá zrušena a používání názvu Cru Bourgeois zakázané. V roce 2010 byla značka opět zavedena, pouze v jedné úrovni a je každoročně udělována spíš na kvalitu vína než na samotné chateau. O klasifikace může požádat každý statek a dnes má povolení 246 vinařství.